Superelf Competitie:

Je kiest je eigen Superelfteam uit de spelers die actief zijn in de Eredivisie. Met die spelers kun je thuis het gehele seizoen meespelen in de Superelf Competitie. Je team moet bestaan uit vijftien voetballers; elf basisspelers en voor elke linie een reservespeler. Je mag als teammanager niet meer dan een speler van dezelfde club opstellen. Je vijftien spelers moeten dus stuk voor stuk van een ander club afkomstig zijn. Je hebt 30.000.000 budget om spelers van te kopen. Om deel te nemen aan het Superelf spel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De play-offs gelden niet meer voor de Superelf Competitie.

Systeem:

Je kiest om te beginnen voor een van de volgende drie spel concepten:

3 - 4 - 3

 

4 - 4 - 2

 

4 - 3 - 3

1 Keeper

+ 1 Reserve

 

1 Keeper

+ 1 Reserve

 

1 Keeper

+ 1 Reserve

3 Verdedigers

+ 1 Reserve

 

4 Verdedigers

+ 1 Reserve

 

4 Verdedigers

+ 1 Reserve

4 Middenvelders

+ 1 Reserve

 

4 Middenvelders

+ 1 Reserve

 

3 Middenvelders

+ 1 Reserve

3 Aanvallers

+ 1 Reserve

 

2 Aanvallers

+ 1 Reserve

 

3 Aanvallers

+ 1 Reserve

In de spelerslijst zijn alle spelers gerangschikt naar hun positie in het elftal. Het is de bedoeling dat je aan de hand van deze lijst je elftal samenstelt. Je mag dus geen keeper als aanvaller opstellen of een middenvelder als verdediger.

Reservespelers:

Je kiest voor elke linie een reservespeler. Voor alle duidelijkheid : het is niet toegestaan om een spits van bijvoorbeeld NAC als reserve te selecteren als je al een speler van NAC in de basis hebt geposteerd. Op het moment dat een van je basisspelers uitvalt door een schorsing of blessure of wanneer een speler niet wordt opgesteld, speel je verder met je reservespeler die gekozen voor de betreffende linie. De vervanger blijft in de basis blijven staan tot de basisspeler weer kan/mag voetballen. Wanneer een van je spelers tijdens de wedstrijd uitvalt, krijgt hij toch het volledige aantal punten. Je reservespelers komen dan nog niet in actie. Dat gebeurt pas op het moment dat een van je basisspelers de volle speeltijd niet meedoet met zijn club. Vallen er in dezelfde linie van je team meerdere spelers uit, dan mag je geen extra vervanger inzetten en speel je dus verder met tien spelers. In theorie is het mogelijk dat je zo ernstig getroffen wordt door schorsingen en blessures dat je met bijvoorbeeld vier of vijf spelers verder moet.

Transferwaarden:

Alle selectiespelers die actief zijn in de Eredivisie hebben een fictieve transferwaarde gekregen. Vanzelfsprekend zijn er grote verschillen in de bedragen, omdat spelers die al naam hebben gemaakt, duurder zijn dan jonge talenten. Iedere manager heeft een budget van 30 miljoen euro tot zijn/haar beschikking. Van dit bedrag moet je minimaal 15 miljoen euro besteden. Je mag vanzelfsprekend niet meer dan het beschikbare budget uitgeven.

Puntentelling:

Punten worden alleen toegekend aan de spelers in je basisteam. Reservespelers krijgen pas punten op het moment dat ze in je Superelfteam invallen en uiteraard actief zijn geweest in de Eredivisie. Een speler die je in je basisteam hebt staan en die bij zijn club in de Eredivisie ook in de basis begint, verdient in dat geval een bonuspunt. Valt hij niet in dan kan hij ook geen punten voor je verdienen. Zit hij op de reservebank en valt hij gedurende de wedstrijd in krijgt hij geen bonuspunt, maar kan hij wel op alle andere manieren punten scoren. De punten zijn gebaseerd op de gegevens die de website nl.soccerway.com verstrekt.

Voorval:

Punten:

 

Voorval:

Punten:

Basisplaats

1

 

Assist

2

Gewonnen wedstrijd

3

 

Keeper stop strafschop

1

Gelijkspel

1

 

Speler mist strafschop

-1

Doelpunt Keeper

6

 

Keeper houdt de 'nul'

4

Doelpunt verdediger

5

 

Verdediger houdt de 'nul'

2

Doelpunt middenvelder

4

 

Ieder tegendoelpunt keeper en verdedigers

-1

Doelpunt aanvaller

3

 

Gele kaart

-1

Strafschop

1

 

Twee keer geel = rood

-3

Eigendoelpunt

-4

 

Rode kaart

-4

Tussentijdse transfers:

Binnen de Eredivisie:

Wanneer een speler binnen de Eredivisie van club verruilt hoeft dit geen consequenties te hebben voor je team. Ook al heb je al een speler van de club waar de speler naar toe vertrekt in je team. Mocht een door jou opgestelde speler van bijvoorbeeld FC Twente in de loop van het seizoen vertrekken naar FC Groningen en je hebt al een speler van FC Groningen in je team staan dan mag je de periode in dit geval gewoon uit spelen met twee spelers van FC Groningen in je team. Een speler kan echter maar 1 keer per speelronde uitkomen. Dus mocht de betreffende speler in bijvoorbeeld ronde 9 al voor FC Twente hebben gespeeld en FC Groningen moet voor deze ronde nog een inhaal wedstrijd spelen, dan telt deze wedstrijd voor FC Groningen niet mee voor de betreffende speler. Je mag deze speler, of de andere speler die je al had van de betreffende club, echter ook meteen wisselen. Mocht je dit niet meteen doen dan moet tijdens de eerst volgende transferperiode 1 van beide spelers alsnog gewisseld worden. Na het sluiten van de transferperiode moet je team weer bestaan uit spelers van 15 verschillende clubs. Zoniet zal de competitieleider zodanig wisselen dat dit wel het geval is. Dit geldt dan niet als wissel. Dus na een dergelijke wissel mag je per linie nog 1 maal wisselen.

Buiten de Eredivisie:

Als een speler in de loop van het seizoen wordt verkocht aan een buitenlandse club of aan een club die actief is in de Nederlandse eerste divisie, dan mag de Superelfmanager een speler van dezelfde club en uit dezelfde linie terugkopen. Ook is het toegestaan om voor de betreffende speler een vervanger aan te trekken uit dezelfde linie van een club waarvan je op dat moment nog geen speler hebt opgesteld. Enige voorwaarde daarbij is dat het beschikbare budget niet wordt overschreden. Je mag de punten die de 'oude' speler tot aan de transfer behaald heeft meetellen en de punten van uw nieuwe aankoop vanaf het moment van de transfer. Als een van je spelers in de loop van het seizoen langdurig geblesseerd raakt dan mag je daar geen vervanger voor aantrekken. Het maakt daarbij niet uit of je de bewuste speler als basisspeler of als reservespeler hebt opgesteld. 

Doorgeven wissels:

In het geval je volgens bovenstaande voorbeelden een speler mag wisselen, geef je wissel dan via email door aan de competitieleider. Als je je wissel doorgeeft voor aanvang van de eerste wedstrijd van een speelronde dan zal de wissel per die ronde ingaan. In het geval de eerste wedstrijd van de speelronde al is begonnen of gespeeld dan gaat de wissel in per de volgende speelronde.

Drie keer wisselen gedurende het seizoen:

Gedurende het seizoen kunnen Superelf managers drie keer de samenstelling van hun team veranderen.

Bij de transferperiodes zijn de onderstaande regels van kracht:

  1. Tijdens de transferperiodes mag je per linie (Keeper, Verdediger, Middenvelder, Aanvaller) slechts één speler uit het team halen. (de wissels vanwege tussentijdse transfers binnen de Eredivisie tellen niet mee)

  2. Na iedere transferperiode moet ieder deelnemend team bestaan uit spelers van 15 verschillende clubs. Mocht dit niet het geval zijn door tussentijdse wissels binnen de Eredivisie, dan zal de competitieleider dusdanig wisselen dat dit wel het geval is.

  3. de standaardwaardering -de positie in het veld en de transfersom- zoals in de lijst aangegeven, blijft onveranderd.

  4. door de transfers mag het totale budget van 30 miljoen euro niet overschreden worden en mag er ook niet minder dan 15 miljoen euro zijn uitgegeven. 

  5. je mag de punten van de "oude" speler tot aan de transfer behaald heeft meetellen en de punten van uw nieuwe aankoop vanaf het moment van de transfer.

  6. tijdens het wisselen mag je ook de wisselspelers wisselen voor een basisspeler dit geldt niet als een gewone wissel.

  7. tot slot mag je ook van systeem veranderen. Dit is alleen toegestaan als het team ook aan de bovenstaande voorwaarden blijft voldoen. Mocht je van systeem wisselen dan zijn de volgende situaties mogelijk tijdens een transferperiode. Je mag dus naast een wissel in iedere linie ook van systeem wisselen.
  8. Geef de wissels via mail door aan de competitieleider, hij zal vervolgens je wissels controleren en doorvoeren in je team(s).

Puntentelling bij gelijke stand:

Als je het Superelfspel speelt met meerdere managers dan bestaat de mogelijkheid dat twee of meer managers gelijk eindigen. In zo'n geval is de teamwaarde van de teams bepalend. Bij een gelijk puntentotaal in een speelronde wint de manager van het goedkoopste team. Bij de overall stand wordt gekeken naar de gemiddelde teamwaarde gedurende het seizoen tot dan toe.

Herbstmeister:

Het team van de manager die na de helft van de competitie (17 speelrondes) bovenaan staat mag zich 'Herbstmeister' noemen.

Periodewinnaars:

Het Superelf seizoen is onderverdeeld in vier periodes. Iedere periode, behalve de laatste, wordt afgesloten met een transferperiode (de eerste transferperiode is afsluiting van een periode). De manager die aan het eind van een periode de meeste punten heeft verdient in die periode mag zich periodekampioen noemen.

De winnaar:

Het team dat uiteindelijk de Superelf Competitie wint wordt opgenomen in the Hall of Fame.

Superelf Cup:

De Superelf Cup is een bekercompetitie tussen Superelf teams. Dus niet te verwarren met de KNVB beker voor betaald voetbalverenigingen. De opzet is wel gelijk, dat wil zeggen de deelnemende teams worden volgens loting ingedeeld in poules (het aantal en de grote van de poules is afhankelijk van het aantal deelnemers). In de poules speelt ieder team één keer tegen alle andere teams in de poule. Het winnende team krijgt drie punten en de verliezer geen. Bij een gelijkspel krijgt ieder team één punt. Ieder team speelt één wedstrijd minder dan teams in de poule.

De top (het precieze aantal wordt bepaald aan de hand van het aantal inschrijvingen) van ieder poule gaat door naar de tweede ronde. (Wanneer de verschillende bekerrondes gespeeld worden, wordt tijdig door de competitieleider aangegeven). In het vervolg van de bekercompetitie zal volgens het zogenaamde knock-out systeem worden gespeeld. 

Stel voor het gemak eens dat Jan Jansen bij loting in de tweede ronde gekoppeld aan Guus Geluk. Zij spelen nu gedurende één competitieronde tegen elkaar.  Na deze ronde blijkt Jan Jansen 38 punten te hebben. Guus Geluk heeft (zijn naam zegt het al) één lullig puntje meer. Guus bekert verder. Hij zit nu in de derde ronde en Jan is uitgeschakeld. Hij zal verder niet meer meespelen voor Superelf Cup. In hoeveel rondes de finale bereikt kan worden is afhankelijk van het aantal deelnemende teams.

Gelijk eindigen in de poule:

Wanneer er meer dan één team met hetzelfde aantal winstpunten eindigen in de poule wordt achtereenvolgens naar de volgende aspecten gekeken:

Gelijk eindigen na de eerste ronde:

Wat gebeurt er wanneer twee tegen elkaar spelende teams dezelfde score halen?

De winnaar:

Het team dat uiteindelijk de Superelf Cup finale wint mag zich de winnaar noemen van de Superelf Cup noemen. Het prijzengeld wordt bepaald aan de hand van het aantal inschrijven. Maar in ieder geval valt er voor iedere ronde die je verder in het toernooi komt iets te verdienen

Fairplay Cup:

De Fairplay Cup wordt gewonnen door het team van de manager met de minste gele en rode kaarten per gespeelde wedstrijd van zijn spelers. Zoals bij de regels van de Superelf Competitie gegeven is, krijgt een speler voor geel, twee keer geel en rood respectievelijk 1, 3 en 4 strafpunten. Het totaal aantal strafpunten van een speler wordt gedeeld door het aantal wedstrijden dat deze speler in de Eredivisie gespeeld heeft. Voor de Fairplay Cup worden deze strafpunten van al je spelers van je team opgeteld. Net als bij de Superelf Competitie kunnen reserve spelers alleen strafpunten halen wanneer een speler uit de basis niet meespeelt. Het team dat aan het eind van het seizoen de minste strafpunten heeft, is winnaar van de Fairplay Cup. Er is één voorwaarde voor het winnen van de Fairplay Cup: Je moet minimaal tijdens twee van de vier transferperiodes wisselen. Afhankelijk van het aantal deelnemers ligt er een deel van het prijzengeld klaar voor de top van het klassement.

Subleagues:

Ieder team kan zich ook inschrijven voor 1 of meerdere subleagues. Een subleague is een deelverzameling van de totale Superelf competitie.